Prev page Next page Back to Blog
Är naturlig hudvård alltid bäst? Hudexperten reder ut
Naturlig hudvård har blivit ett populärt samtalsämne och en trend som har vuxit sig allt starkare genom årens lopp. Men vad innebär begreppet "naturlig hudvård" egentligen, och vilken effekt har det på vår hud? Dr. Johanna Gillbro, forskare och grundare av Skinome, belyser vikten av att förstå vår huds unika komposition när vi väljer hudvårdsprodukter.

"Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan om en viss kräm är naturlig eller inte" börjar Johanna och fortsätter "Det vi i dag ofta förknippar med naturligt är det som hämtas i färdig form från naturen, som naturliga oljor eller smör från solrosor eller kokosnötter. Men är dessa ingredienser verkligen 'naturliga' för vår hud?"

Huden talar sitt eget språk

En vanligt förekommande missuppfattning inom skönhetsindustrin är att om en ingrediens är naturlig, dvs tagen från naturen, är den per definition bra för huden. Tvärtom är de ingredienser som utvinns från naturen inte alltid skonsamma och fördelaktiga för vår hud. Botaniska extrakt kan många gånger innehålla över 1 000 olika molekyler och med en bristande kunskap om innehållet kan det leda till hudreaktioner. Flertal växter kan även leda till allvarligare hudreaktioner, däribland björnloka, jätteloka och växtsaft från palsternacka. Naturens ingredienser är helt enkelt inte alltid så milda som man kan tro.   

Hudens försvar består av olika immunceller som sitter ytligt i huden. Dessa reagerar med inflammatoriska processer om de kommer i kontakt med molekyler som inte hör hemma där och har en allergen potential. Parfymämnen med naturligt ursprung är ofta sammankopplade med hudreaktioner t.ex. Cinnamal, Cinnamyl alcohol, Coumarin, Eugenol, Farnesol, Geraniol, Limonene och Linalool. Även konserveringsämnen tillåtna i naturlig och ekocertifierad hudvård är associerade med irritation t.ex. potassium sorbate och sodium benzoate eller benzyl alcohol.

 

Skinomes hudexpert Dr Johanna Gillbro menar att “Det mest naturliga är att använda de fetter som redan finns i huden och som huden är van vid. Huden producerar varken solrosolja, olivolja eller sheasmör, men däremot ämnen som squalen, ceramider, kolesterol, triglycerider och många olika fettsyror." Denna unika komposition av ämnen i huden har hudvårdsproducenter försökt efterlikna, både genom att använda naturliga oljor med intressanta lipid-sammansättningar och genom att isolera enskilda ämnen ur dessa oljor för användning i olika formuleringar.

Naturliga ingredienser: Inte alltid synonymt med hälsa

Det är vanligt att förväxla begreppet "naturlig" med att något är hälsosamt, men det är viktigt att förstå att allt naturligt inte är bra för oss. Även om cannabis, tobak och alkohol har sitt ursprung i naturen, är de som vi vet, inte nödvändigtvis hälsosamma eller säkra att konsumera. I hudvårdens värld behöver vi förstå detta, då en kärlek för naturliga produkter inte alltid resulterar i positiva effekter på huden.

Bioteknologi skapar renare ingredienser

I dagens framåtskridande och vetenskapliga landskap har vi förmågan att kliva bortom traditionella metoder och utnyttja den kraft och precision som bioteknologin erbjuder. Ett av många exempel på detta är utvinningen av squalane, en vital olja för hudvården.

 

Squalane är en av hudens naturligt förekommande lipider som är känd för sina mjukgörande och återfuktande egenskaper. Historiskt sett utvann man squalane ofta från hajlever, men tack vare miljö- och etiska överväganden har man hittat nya utvinningsmetoder, såsom att extrahera det från olivolja. Dock kan dessa metoder medföra kontamination med andra oljeresiduer, vilket minskar produktens renhet och effektivitet.

 

Genom att använda en bioteknologisk fermentationsprocess kan vi på Skinome säkerställa att vårt squalane inte bara är etiskt framställt, utan också av en överlägsen ren kvalitet. Processen involverar användning av mikroorganismer och naturligt råsocker under kontrollerade laboratoriebetingelser, där vi kan skapa en exakt, ren och högkvalitativ squalane. Detta möjliggör för oss att producera en ingrediens som är överlägset ren, och som helt efterliknar hudens naturliga squalane.

Efterlikna hudens egna ämnen: Nyckeln till effektiv hudvård

Vi har sedan starten fokuserat på att skapa hudvårdsprodukter som talar hudens eget språk. Istället för att enbart luta oss mot marknadens trender om naturlig hudvård, har vi djupdykt in i forskningen bakom hudens egen biologi och förmåga att ta hand om sig själv. Genom att förstå och respektera hudens egna processer och de ämnen den naturligt producerar, kan vi skapa produkter som verkligen kompletterar och stöttar dess naturliga förmåga till vård och reparation.

 

Huden mår helt enkelt bäst av ämnen som den är själv är van vid. Genom att utnyttja hudens egna, inbyggda "recept" skapar vi produkter som aktivt stödjer hudens egen förmåga att skydda, reparera, och förnya sig själv.

SKIN ACADEMY