Prev page Next page Back to Blog
Huden under premenstruellt syndrom (PMS)

Premenstruellt syndrom (PMS) är en välkänd del av många kvinnors månatliga cykler, som kan innefatta en rad olika symtom från känslomässiga svängningar till fysiska besvär. Men en aspekt som inte alltid får lika mycket uppmärksamhet är hur PMS påverkar huden. För många kvinnor leder de hormonella förändringarna under PMS till märkbara förändringar i deras hudhälsa. Denna artikel utforskar dessa förändringar, ger insikter om hur man kan hantera dem och undersöker varför kvinnor får PMS.

 

Premenstruellt syndrom (PMS) inträffar under lutealfasen av menstruationscykeln, det vill säga perioden efter ägglossningen och fram till menstruationens början. Ägglossningen sker vanligtvis i mitten av cykeln, runt dag 14 i en genomsnittlig 28-dagars cykel, vilket innebär att PMS-symtom oftast börjar uppstå i dagarna efter ägglossningen.

Symtomen på PMS kan variera avsevärt från person till person, både när det gäller vilka symtom som upplevs och deras intensitet. De flesta kvinnor börjar märka symtom ungefär 5 till 10 dagar före menstruationen börjar, och symtomen avtar vanligtvis när menstruationen startar eller strax därefter. För vissa kvinnor kan symtomen vara lindriga och knappt märkbara, medan andra kan uppleva svåra symtom som påverkar deras dagliga liv.

Symtomen på PMS inkluderar, men är inte begränsade till, humörsvängningar, trötthet, irritabilitet, ångest, depression, uppblåsthet, bröstömhet, huvudvärk och akne. Det är viktigt att notera att inte alla kvinnor upplever PMS, och för de som gör det kan symtomen och deras intensitet förändras över tid.

Orsaker till PMS

Premenstruellt syndrom beror på en kombination av hormonella förändringar, kemiska förändringar i hjärnan, livsstilsfaktorer, genetik och eventuellt inflammation. Hormonfluktuationer, speciellt i östrogen och progesteron efter ägglossningen, tros vara en primär drivkraft bakom PMS-symtomen. Dessa hormonella förändringar kan påverka serotonin, en neurotransmittor som reglerar humör, vilket leder till de emotionella symtomen av PMS. Dessutom kan genetiska faktorer och livsstilsval som kost och stressnivåer påverka svårighetsgraden av PMS.

Hur PMS påverkar huden

Under den premenstruella fasen kan talgkörtlarna påverkas av fluktuationer i hormonnivåer, särskilt androgener, såsom testosteron. Även om androgener typiskt klassificeras som manliga hormoner, finns de också hos kvinnor och spelar en roll i hudhälsan, inklusive regleringen av talgproduktionen.

Under menstruationscykeln, särskilt under lutealfasen fluktuerar hormonnivåerna. Medan nivåerna av östrogen och progesteron stiger och faller, kan de relativa effekterna av androgener bli mer framträdande. Detta kan leda till ökad talgproduktion, vilket bidrar till utbrott av akne eller oljig hud, som vissa kvinnor upplever som en del av sina PMS-symptom.

Vanliga hudproblem under PMS

Akne: Ökad talgproduktion kan leda till akne, särskilt runt käklinjen och på hakan.

Hudutslag: Hormonella förändringar kan framkalla hudutslag eller förvärring om man har en eksembenägenhet.

Ökad känslighet: Huden kan bli mer känslig, vilket gör den mer benägen för irritation.

Rödhet och svullnad: Hormonella svängningar kan orsaka inflammation, vilket kan resultera i rödhet och svullnad.

Hantering av hudproblem under PMS

Skonsam rengöring:

Använd milda rengöringsprodukter. Både Mineral cleanser och Sensitive cleanser fungerar utmärkt som rengöring under PMS.

Fuktgivande:

Öka användningen av fuktighetskräm för att bekämpa torrhet. Om du har aknebenägen hud och lätt får finnar under PMS rekommenderar vi främst våra lättare emulsioner: Light Emulsion och Rich Emulsion

Aknebehandling:

Produkter med zink, retinol och Niacinamide kan hjälpa, liksom att konsultera en dermatolog för svårare fall. Night active control fungerar utmärkt som spot treatment under PMS perioden.

Kost och livsstilsfaktorer kan också påverka svårighetsgraden av PMS och hudrelaaterade problem. Mer om detta kommer i del 2.

SKIN ACADEMY